Yaşamımız gereği, her türlü sorun karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde çalışan kesim olarak size düşen görev, aile geçimini sağlayarak bir çeşit mücadele vermektir. Kadın olsun, erkek olsun, hayat müşterektir. Fakat çalışan erkek kesim daha ön planda olmaktadır. Eşler arasında var olan ortaklık, para bakımından bazen eşit ya da farklı olabilmektedir. Genel olarak ataerkil bir toplumda yaşadığınız için evlendiğinizde bayan tarafı erkeğin soyadını alarak hayatını sürdürür. Bu durum çalışan eşlerde de böyledir. Bir bayan eğer çalışmıyorsa önce babasının sosyal güvencesinden faydalanabilir. Evlendiğinde ise eşinin sosyal güvencesinden faydalanmaya başlar. Bu durumu babadan eşe taşımak için SGK tarafından aktivasyon işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Bir bayan bize : “Eşimin sigortasından ne zaman yararlanabilirim?” sorduğunda; biz ona SGK’ ya gidip aktivasyon yaptırmasını tavsiye ederiz. Bu işlem gerçekleştirildikten sonra sosyal güvenceniz eşiniz üzerinden aynen devam eder.
Eşimin Sigortasından Nasıl Yararlanırım?
Bayanlar, evlendiği dönemde eğer çalışmıyorsa sağlık güvencesi bakımından erkek tarafının üzerine geçer. Bu durum geçmişten bu yana bu şekildedir. Evlisiniz ve çalışan bir bayansınız. Hamile kaldığınızı öğrendikten sonra en fazla altı ay çalışıp izne ayrılmanız gerekir. Bu durum bazı iş yerlerinin işine gelmediği için tercihlerini bekârlar üzerine kullansalar da; bazı iş yerleri de bu izni kendiliğinden vermek zorunda bırakılmaktadır. Devlet memuru olan kişilerin genellikle bu rahatlığı bulunmaktadır. Fakat hizmet sektöründe çalışan bir bayan hamile kaldığında o iş yerinden ayrılmak zorunda kalır. Bu, doğal bir durumdur. Evli olan ve çocuk isteyen her kişi, iş ve çocuk durumunu önceden hesaplayarak kendisini hazırlamalıdır. Eşimin sigortasından ne zaman yararlanabilirim? Hamile bayan işten çıktıktan kısa bir süre sonra SGK’ dan aktivasyon gerçekleştirilmesi halinde eşinin sosyal güvence hakkından faydalanabilir.
Bir bayan olarak evlenmeden önceki çalışma hayatınız çok olduysa ve eşiniz çalışmanıza izin vermediği için işten çıkmak zorunda kalmışsanız, ayrıca eşinizin çalışma hayatına yeni bir başlangıç zamanıysa; eşiniz sigortalı olduktan bir ay sonra sosyal güvencesinden faydalanabilirsiniz. Bu arada da yeni kimliğinizle birlikte SGK’ ya uğrayıp aktivasyon yaptırmanız gerekir. Sağlık güvencesi için yapılan aktivasyonlar nasıl gerçekleştirilir: Hangi ülkenin vatandaşıysanız o ülkeden, hiçbir sağlık güvenceniz olmadığına dair beyan ve taahhüt belgesi, ikametgâh tezkere fotokopisi ve geçici vatandaşlık numarasının ibraz edilmesi gerekir. Henüz sosyal güvencesi olmayan bir erkek, evlendikten sonra askere gitmesi halinde, askerde iken sağlık sigortası yapılır fakat eşi olan Bayan “Eşimin sigortasından ne zaman yararlanabilirim? “ dediğinde, bu sigortadan faydalanamadığını söyleriz.